4 blir 5 ♥

I slutet av mars är killarnas lillasyster beräknad och vi längtar så mkt efter henne. Tänk att vi får uppleva detta, har fortfarande lite svårt att ta in det. Vecka 20 nu och halvtid, hoppas det blir en snäll vinter för jag tycker inte det är lätt att vara höggravid på vintern. Rasmus är jätteglad för han "önskade" en lillasyster. Mellan Julius och lillasyster blir det 14 månader och de kommer bli så tighta, Rasmus med då han inte hinner bli så gammal. 3 barn på 4 år :). Det kommer nog bli en tuff period i början men det är övergående och fördelarna väger upp alla sådana tankar. 
Vi var på ultraljud igår och efteråt hade vi en date på stan då farmor var barnvakt åt oss. Vi åt lunch och köpte lite julklappar. Var så nyfiken att titta på babyflickkläder, en avdelning som jag aldrig har besökt tidigare. Och en helt ny babyrosa värld öppnade sig. Har alltid sagt att om jag någonsin får en flicka så ska hon ha mkt röda, gröna och tuffa kläder. Men när det blir verklighet så fungerade det inte riktigt så. 
 
 



 

Yes!

Har nyss varit på inskolningssamtal på Mellangården, där Rasmus ska börja nästa vecka. Jösses vad bra det känns!! Vilken bra personal, vilket tänk och pedagogik! Detta kommer bli såå bra för Rasmus, han kommer älska den nya avdelningen. Samtidigt får han ju chansen att träffa sina tidigare fröknar och barn på gården ute. Det som också är bra är att de flyttar flera barn samtidigt och aldrig en och en. Denna gång är de totalt 3 st från Junibacken som ska bli Mellangårdare.

Idag ska det bli jättefint väder ute och även imorgon vad jag förstår och inte särskilt kallt är det heller. Jag känner mig så full av energi idag och det har nog att göra med den bra starten av dagen. 

Igår fick vi matkasse från Lina och ikväll ska jag göra egna nuggets med ris och sötsur sås till middag. 

Biblioteket och kyrkan

Efter lunch begav vi oss till biblioteket i stan och lånade några böcker. Rasmus hittade snabbt en djuratlas och medan han satt och bläddrade i den i en skön fåtölj gick jag och Julius omkring och hittade några sagoböcker så att vi får lite variation hemma.

Rasmus är så fascinerad av Domkyrkan och till hans förtjusning ligger ju biblioteket alldeles i närheten. Vi gick in för att ta ett varv och av en händelse började de precis med sångstund för barn med efterföljande fika/mellis och sedan upptäcktsfärd vilket resulterade i att vi stannade i kyrkan i närmare 2 timmar. Det var jättemysigt och Julius tog sin eftermiddagslur i vagnen. 






Pyssel pågår





Söndag

Julius sov till 06 (07!!) i sitt rum fast med några spring från oss och ny blöja under tidig morgon. Skönt att det är så ljust ute nu på morgonen och jag ser hur solen lyser upp de sista röd/orangea löven på eken utanför oss.
På förmiddagen väntar barnkalas och förhoppningsvis vill pojkarna vila tillsammans med mig efteråt. 




lördag

Jag och Rasmus inledde dagen med Latino-dans och efter det blev det ett stopp i Ekholmen centrum. Köpte en varm "fin"-jacka till Rasmus och några tröjor och ett par leggings till honom. 
Nu har vi barnens farmor och farbror här och vi ska passa på att provmöblera vardagsrummet på nedervåningen.





fredag

Julius somnade bra i sitt rum igår och jag och Micke var nog inne varsin gång inatt och stoppade in nappen. Julius sov till 06.00, så klar förbättring. Att sova förmiddag funkade också bra, så det verkar som han har accepterat det hela.

Idag tog jag och killarna en sväng till pysselbutiken i Tannefors och köpte pärlor mm till Selma som ska ha sitt 3-årskalas på söndag. Rasmus fick också lite påfyllning av pyssel. Bäst idag var nog döskallepärlor och så köpte vi svart färg att måla läskiga spindlar med till helgen. 






19

Jag och Julius åkte till Emma på förmiddagen där även Maud slöt upp. Emma fixade brunch och jag skulle nog kunna äta hur många kardemummaskorpor med hallonmarmelad som helst. Varje år innan jul träffas vi alla vänner tillsammans med barn för julknytis och paketlek. Detta år har vi lyckats föröka så pass att vi nu är uppe i 22 personer med alla barn och det fungerar inte att ses hemma hos någon. Nya planen är att låna Novas dagis, ett föräldrakooperativ i Slaka, och vara där. Kan inte bli mkt bättre :). Hur många barnstolar som helst och lekrum och grejer. Vi ska fixa en tomte och denna gång skippar vi paketleken och låter tomten dela ut ett paket vardera till barnen. Vi kör på likadana julklappar till de "stora" och likadana till de "små" barnen. Ser redan fram emot detta och längtar till december, snö, adventsljusstakar, julstök, julmusik, lussekatter och massa annat.

Fr.o.m. ikväll får Julius sova i sitt rum i sin spjälsäng. Han är så lättväckt att från kl 04.00 på morgon kan vi knappt andas i sovrummet för att han vaknar. Att gå upp och gå på golvet utan strumpor är en omöjlighet och att vända sig om i sängen och prassla med täcket kan man glömma. Inte kul att gå upp vid 05.00 varje dag för att han står och tjoar och busar i sängen. Nu är det ju iofs inte jag som gör det utan det brukar falla på Mickes lott men ändå ;).

Just det, jag skippar snedluggen och kör på den gamla hederliga helluggen istället, jag trivs bra i det. I dag blev det både mössa och vantar när jag gick för att hämta på dagis.





Äggallergi

Julius är allergisk mot ägg. Det visade sig väldigt tydligt på pricktestet vi gjorde idag på Allergicentrum. Vi testade även katt, hund, häst, vete och mjölk men det var bara på ägg det gav utslag. Äggallergi är främst de små barnen sjukdom och brukar vanligtvis växa bort under förskoleåldern. Nu gäller det att börja läsa innehållsförteckning på matvaror men jag kan tänka mig att man lär sig ganska snabbt. Äggfri pasta och äggfritt bröd är ju inga svårigheter att hitta sålänge brödet inte är penslat med ägg osv. Många maträtter kan man utesluta ägg i och i vissa fall som pannkakor och sånt kan man ersätta ägg med tex pofiber eller linfröavkok. Fiberhusk är jag ju bekant med sedan innan och det binder vätska och bildar en gel som liknar äggvita. Värre är väl bakverk men jag tror det går att hitta äggfria alternativ där också. Dags att börja fundera på en äggfri födelsedagstårta till Julius. Vad jag har förstått ska det finnas någon form av äggersättning i pulverform som heter No Egg också. Det finns ett enzym som heter Lysozym, E 1105 och det är en tredjedel av alla äggallergiker allergiska emot. Det finns i ex utländska ostar, typisk, jag som precis hade köpt en parmesanost som jag skulle ha i en moussaka som jag hade tänkt att göra till Jules, men vi klarar oss nog utan den. 
Vi har en jättebra läkare på Allergicentrum och både Rasmus och Julius går hos honom. Nästa gång vi har uppföljning har vi fått tid för pojkarna samtidigt.
 
Ni som är bekanta med området får gärna tipsa mig om äggfria recept och dylikt.

Helgen

Rasmus var så glad att farfar Ib kom hem till oss i lördags. Vi fikade och var ute en sväng. Barnen fick jättesöta muggar med motiv från Tomtebobarnen och Spöket Laban av farfar. I söndags var tanken att träffa lite vänner men de blev sjuka till höger och vänster. Vi har än sålänge klarat oss bra, lite snoriga näsor bara. Vi hann iaf att skruva upp lite inredning i Rasmus rum. Hyllplan och tavellister, det blev jättebra!
 
Igår var Maud här med sina pojkar och jag kan inte säga att det var helt smärtfritt då Rasmus och Zigge inte kom överens för fem öre. De skrek så högt inomhus så att de väckte Julius som sov ute i vagnen. Det gick knappt resonera med Rasmus och jag kände inte igen honom riktigt. Han var helt färdig på kvällen och det tror jag det, kan inte varit kul för honom att bråka och tjaffsa så mkt. Mitt i allt liv hann vi iaf fika på lite scones och det blev lite lugnare när vi tog ut dom, barnen alltså.
 
Idag ska jag till Allergicentrum med Julius för uppföljning inför höst/vinter, hoppas de tar några pricktest på honom också. Farmor och Peter hämtar Rasmus från dagis då det krockar med läkartiden.
 
Annars har vi inte så mkt planerat för veckan. På söndag ska Rasmus på 3-årskalas hemma hos Selma som han ser fram emot. Ev ska jag och Julius till ÖF på torsdag om han inte sover bort hela förmiddagen, stor risk för det.
 
Just det, i lördags dansade jag och Rasmus folkdans och linedans på Knatteskutt. Han tyckte det var jätteroligt att dansa armkrok med mig och när vi höll i varandra och hoppade iväg åt sidan samtidigt som de andra klappade i händerna. Nästa vecka är det latinodans :).

New shoes

Var en sväng på Ikano med killarna på förmiddagen. Köpte dessa "snygg"skor (varmfodrade sneakers från DinSko) till Rasmus och var runt och provade vinterkängor till honom. Alltid detta storleksproblem, kängor bör ju vara något större än övriga skor då det måste finnas luft annars kyler de istället för värmer. 

Eftermiddagen har spenderats hemma hos barnens farmor och vi har ätit, fikat och varit i flera olika lekplatser och busat.



Torsdag

Tanken var att åka till ÖF i Ekholmen idag men när vi var klara och jag hade satt Julius i vagnen och såg att klockan nästan var 11 tog vi av oss ytterkläderna och stannade hemma. Jag hade nog bara hunnit in där, gett Julius lunch och sen hem igen. 

Blev så sugen på choklad så jag bakade en kladdkaka (premiär för ugnen) och åt upp hela! Nävars, men jag tog en rejäl smakbit.

Rasmus följde med en kompis hem efter dagis och jag hämtade honom vid 16. Innan dess hann jag mysa mkt med Jules, han t.o.m somnade på mig, skulle lagt honom i sängen men blev kvar i soffan och bara myste med honom.

Nu har vi precis ätit ugnsbakad sej, ris och persiljesås, gott tyckte alla förutom Julius som inte är speciellt förtjust i fisk. 
Rasmus äter kladdkaka till efterrätt nu, han är helt tokig i det.

Ps Julius blir 9 månader idag. Ds




Frukostcafe

Julius och jag är precis hemkomna från frukostcafe här i Sturefors. Kaffe och smörgås till mamman och bus med jämnåriga för Jules, win win.
Nu är det dags för lunch här hemma och jag ska se om han kan slita sig från gåvagnen.




Kom så får du se!

Rasmus älskar böcker och det skulle vara riktigt illa om vi lät utesluta boken vid läggdags. Just nu är det denna bok som är hans favorit, en bok som Micke hade när han var liten och dessvärre är lite trasig. En detaljerad fakta/ordbok där man på varje sida ser en liten historia och lär sig många nya ord.
En tjej som jag träffade på ÖF sist berättade för mig att förr läste ungefär 73% av hushållen för sina barn och i dagsläget ligger den siffran på 34%, vilket är förskräckligt. Kan det vara datorer, IPad m.m samt en stressigare tillvaro som bidrar till dessa siffror? Ett barn som börjar första klass som man läser för/med har ett ordförråd på ca 18000 ord gentemot ett barn som man inte läser med har ett ordförråd på ca 9000 ord, det är rätt stor skillnad.










gårdagen

Vilket underbart väder det bjöds på igår! Perfekt när vi hade städdag i föreningen. Det var jättekul, över 40 pers anmälda, alla barnen lekte ute och så har vi tillgång till dagiset där jag var inne en sväng och lekte med barnen. Kaplastavar är väldigt underskattar btw, kanske man skulle köpa?
Efteråt bjöds det på korv med bröd, kaffe och fika på gården vid dagiset. Julius var med hela tiden och åt lunch ute i vagnen när vi andra åt korv. 
Rasmus och jag startade morgonen med Knatteskutt-dans i Tannerfors. Igår dansade vi Bollywood och nästa gång ska vi prova på folkdans och Linedans, jättekul. 

Rasmus hade en kompis här hemma på eftermiddagen och allt lät lugnt och lovande tills Rasmus drämde en legobit i huvudet på Selma och jag var tvungen att gå hem med en gråtandes (övertrött) Selma till sin mamma, ajdå! Men jag tror inte fighten var helt obefogad då hon är rätt tuff om man säger så ;).

Julius sov eftermiddag ute i vagnen så det blev mkt frisk luft igår. När han vaknar är det så mysigt att sitta och kramas i soffan tillsammans ❤️.

Idag blir det en tur hem till mamma i Motala och vi hoppas på uppehåll. Har lovat Rasmus att gå ner till vattnet för att mata fåglarna.




Helg

Vi startade helgen idag då Micke är ledig. Vi åkte till Leos Lekland till öppning och busade där några timmar. Kul att Julius också kan vara med på ett hörn nu. Väl hemma varvade vi ner och jag somnade såfort jag lade ner huvudet på kudden. Känns som att hela dagen har bestått av lek och det är skönt att välja bort alla måsten ibland och bara vara. Vi tog en promenad på kvällen (Rasmus cyklade) med ett stopp i Djungellekparken. Micke och jag satte oss på en snurrgrej som man kan springa runt på och när vi skulle snurra föll vi i backen allihopa, inkl Rasmus som satt i Mickes knä. Ingen slog sig och Rasmus tyckte nog mest det var roligt när vi låg där på marken och Julius undrade vad vi höll på med.




Myran

Vi hann att åka till Myran 1h då de hade öppet till 12. Skönt för både mig och Julius att komma hemifrån och ventilera med andra mammor och barn :). Vi lekte där och hann med en snabb fika innan vi åkte hemåt, det blir nog ett besök nästa torsdag också.

Just nu sover J ute i vagnen och jag och Rasmus myser med film. Strax ska vi fixa mellis och sen ska vi gå ut om det fortfarande är uppehåll då. 





Öppet hus

Hade tänkt att gå bort till församlingshemmet här i Sturefors där de har öppet hus på torsdagar mellan 9.30-11.00. Barnlek och sång, men Julius ligger fortfarande i pyjamas och sover (sedan kl 8!) och kommer vara hungrig på gröt när han vaknar så det känns lite kört för vår del idag. Sångstunden började för 15 min liksom...
Jag har tom provat att väcka honom genom att ta upp honom men han sover så djupt och skönt så lika bra att låta honom vara. 
Vi ska ta en promenad bort till Rasmus dagis iaf och lämna kudde och raggsockar som glömdes hemma idag.

Utan ugn i många dagar...

Det borde vara förbjudet att skicka bilder på havrekakor med nougat på till mig när jag inte har någon ugn!! Imorgon kommer ugnen till leverantören och sedan ska den hem till oss också... Så början på nästa vecka kanske.






Kyckling Provencale rond 2

Har haft dåligt samvete för att jag ger Julius nästan bara burkmat. Visst han älskar det men när det kommer till kritan är det ju varken svårt eller så fasligt tidskrävande att göra egen. Jag lagar ju mat till resten av familjen så varför ska inte han få hemlagat. Han äter ju lagad mat 2 ggr om dagen, lunch och middag och då äter han en hel burk varje gång så det går ju åt endel. Däremellan äter han gröt, mellis och andra saker men det är just den lagade maten jag syftar på. Idag har jag kokat Kyckling Provencale. Jag kan minnas att det var en favorit hos Rasmus. Jag gjorde ganska mkt.

• ca 500 G kyckling
• 6 potatisar
• 3 morötter
• 2 hela tomater
• osaltat smör (en rejäl bit) man kan ju ha olja i som alternativ
• ca 1 dl grädde och spara lite av kokvattnet
• örtkrydda Provencale (finns i frysdisken, ha i efter tycke, jag hade nog en halv fpk)

Det blev jättebra och Julius åt upp en hel portion. Nu ska jag bunkra hemlagad mat i frysen och nästa gång ska jag prova en fiskrätt med krossade tomater i.

Ps Hade jag haft palsternacka hemma skulle jag ha haft i det med. Ds




tisdag

Båda barnen sover och just nu sitter jag i soffan under värmefilten (bästa presenten någonsin och jag skulle inte klara mig utan den) och lyssnar och andas till lugnet. Full fart efter dagis och Rasmus har haft en kompis här hemma hela eftermiddagen. Det har funkat bra och de käkade mellis ihop på kökssoffan och var ute i regnet och lekte på seneftermiddagen. Vilket ruskväder det blev, jag hör hur det blåser i skogen utanför. 
Rasmus (och 2 flickor från Rasmus avd.) ska få byta avdelningen på dagis nu i höst så det blir "inskolning" om några veckor. Lilla avdelningen som han går på nu har ett eget hus på gården så nu blir det nytt hus och massor nytt. Tur att de går över och leker där ibland. Rasmus är så mogen så detta kommer passa honom bra med tanke på utveckling och stimulans. Vid årsskiftet och framåt våren blir det fler som byter men för oss passar det mkt bättre tidsmässigt nu.
Micke kommer inte hem förens en om timme så jag ska fundera på hur jag ska kunna övertala honom att se ännu ett kostymdrama från 1800-talet. Det har blivit många sådana på sistone och jag är helt fast. 

Finally!

Nu är Rasmus rum ommålat och vi är jättenöjda med resultatet. Lite inredning som ska upp på väggar och nya lister ska vi köpa då vi valde att slänga de gamla, blir fräscht.
Idag har det varit bitande kallt ute och jag fick köra med fleecetröja under jackan när vi var ute och lekte i eftermiddags. Julius är så nöjd när han får vara med i sandlådan, dock med napp i munnen annars blir det lite väl mkt sandätande.
 



Antikblå

Provmålar med den antikblå, är jättenöjd med färgen. Dessa hyllplan ska upp som ett smalt skrivbord längs med väggen i Rasmus rum.
 
Häromdagen skickade Jenny en ljudfil där hon har sjungit in "Trollkarlen från Indialand" till Rasmus. Den går på repeat här hemma och nu sjunger han alla 5 verserna utantill, och det är ingen lätt text!
 



fredag

Det var för fint väder för att måla idag så vi skippade det och har varit ute i stort sett hela dagen istället. Vi har planterat ljung på framsidan. Just nu har vi bakat egen pizza och precis när vi skulle sätta in den i ugnen upptäcker vi att ugnen har gått sönder, yeay! Nu vet ni vad vi gör imorgon.
 
 
 

Inredning till Rasmus rum

Idag ska vi äntligen måla Rasmus rum, yeay! Tillbringade sen eftermiddag på Ikea igår och köpte lite ramar och tavellister och grejer till hans rum. Han fick själv välja blommor till sitt fönster och han ville ha 2 julgranar och 1 kaktus. Jag får visa det färdiga resultatet framöver. 




On the way

Gjorde en liten beställning från HM nyss med bl.a. dessa kläder till pojkarna. Brun huvtröja och bruna fodrade sneakers till Jules och en orange Paul Frank-tröja till Rasmus. 2 små hushyllor i metall som antingen får vara i Rasmus rum eller i vårt framtida lekrum på nedervåningen.




oktober

Fin dag och i eftermiddags fick vi besök av min mamma och syster. Dom passade barnen medan jag var iväg och fyllde på fransarna och det hade gått jättebra. Vi var ute och lekte en timme på eftermiddagen och Rasmus tog gladeligen med Jenny och mamma upp i skogen på baksidan för att titta till sina myrstackar.




RSS 2.0